(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2017)
UDC 911.3 JEL L083, О31,О33 Ірина Володимирівна Черниш, доктор економічних наук, доцент. Алла Олександрівна Глєбова, кандидат економічних наук. Вікторія Михайлівна Маховка, кандидат економічних наук, старший викладач. Полтавський національний технічний університет імені Юрія Кондратюка. Інноваційні технології в туризмі: безпека та сталий розвиток. Світовий досвід і практика економічної, соціальної та політичної стабільності розвинених країн світу підтверджує стратегічну роль туризму для розвитку економік багатьох держав. Наявність ключових факторів успіху: географічне положення держави, її природно- кліматичні ресурси, історичні пам’ятки, здобутки культури дозволяють забезпечувати економічну безпеку держави в час змін. Це стає можливим завдяки туризму. На сучасному етапі для розвитку туристичної сфри важливу роль відіграють інноваційні технології, які виникають і набувають поширення у суміжних галузях. Вони дозволяють забезпечувати сталий розвиток туристичних підприємств. Досліджено теоретичні та практичні аспекти розвитку інноваційних технологій у туризмі на сучасному етапі. Здійснено групування основних напрямів систематизації інноваційних технологій, які на сучасному етапі дозволяють отримувати у туризмі синергетичний ефект за рахунок упровадження у суміжних галузях .Запропоновано авторський підхід до систематизації інноваційних технологій. Ключові слова: туризм, інноваційні технології, сталий розвиток, інновація, конкурентна перевага.