(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено актуальні питання запровадження системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР) в Україні як важливого напряму державного регулювання у сфері ресторанного бізнесу. Встановлено, що система HACCP сформувалася як універсальний міжнародний інструмент щодо забезпечення належного контролю якості харчових продуктів на підприємствах ресторанного бізнесу. Аналіз нормативно-правового забезпечення у досліджуваній сфері свідчить про адаптацію стандартів НАССР в Україні, яка потребує інтеграції зарубіжного досвіду з національними нормативами та чинним законодавством. В Україні сформовано систему державного контролю та нагляду за впровадженням постійно діючих процедур, заснованих на принципах НАССР. Визначено, що запровадження принципів НАССР у закладах ресторанного бізнесу має ряд переваг та недоліків, що залежать від організаційно-економічних та фінансових можливостей закладів ресторанного бізнесу.