(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено особливості організації командної роботи в умовах глобальних викликів та відображення її у кадровій політиці організації. Встановлено, що глобальні виклики 2020–2024 років – пандемія COVID-19, повномасштабна війна в Україні, прискорена цифровізація, гібридні форми зайнятості та стрімкий розвиток штучного інтелекту – кардинально трансформували вимоги до організації командної роботи та кадрової політики сучасних організацій. Цифрові комунікації, дистанційні технології та хмарні сервіси стали структуротворчими елементами управлінської діяльності, визначаючи нову архітектуру взаємодії між працівниками та керівниками. Водночас цифрове середовище посилило ризики витоку даних, кібератак, соціальної інженерії та інформаційних маніпуляцій, що висуває підвищені вимоги до кадрової безпеки. Відповідно, це обумовлює потребу у трансформації кадрової політики організації та її орієнтації на впровадження нових підходів до організації процесів із управління персоналом на основі врахування цифрової компетентності та навичок кібергігієни, що є прямою відповіддю на загрози соціальної інженерії, дезінформації та посилення ШІ.