(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті систематизовано та узагальнено наукові підходи до моделювання інноваційного управління розвитком підприємств. Сформовано комплексну систему моделей, що відображає різні траєкторії організаційного розвитку: еволюційну, революційну, структурно-ситуаційну, інноваційну, селекційну, феноменологічну, конфліктну, підприємницьку, модель Карнегі, моделі масового обслуговування, а також сучасні концепції – «відкриті інновації», «потрійну спіраль», Kaizen, Lean, Agile, цифрову трансформацію, дифузію інновацій, S-криву життєвого циклу, BSC, інноваційну екосистему, «блакитний океан», венчурний розвиток та моделі інноваційної зрілості. Показано, що інноваційний розвиток підприємств є багатовимірним процесом, який охоплює структурні, поведінкові, соціально-економічні та технологічні аспекти трансформації. Моделі дозволяють оцінити рушійні сили змін, визначити джерела інновацій, встановити рівень організаційної гнучкості та інноваційної зрілості підприємства.