(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті розглянуто особливості та проблеми використання дистанційного навчання при викладанні дисциплін маркетингового циклу. Інформатизація освітнього процесу є одним з важливих напрямків у реформуванні освіти України. Вирішення цієї задачі породжує проблеми взаємодії між учасниками дистанційного процесу. Успішність використання інформаційних технологій в освітньому процесі значною мірою залежить від того, наскільки ефективно впроваджено сучасні психолого-педагогічні технології, що здатні задовольнити освітні потреби особистості. Для висвітлення проблем дистанційного навчання та пошуку шляхів їх подолання було проведено маркетингове дослідження. Для дослідження розроблено анкету, яка містить 6 запитань. Вибірка респондентів становить 84 студенти спеціальності «Маркетинг», з яких 25 – першокурсники, 30 – студенти другого курсу, 14 – третього курсу та 15 – четвертого курсу. Загалом, аналіз отриманих даних дозволяє сформулювати висновки та надати деякі рекомендації для викладачів: максимально використовувати засоби візуалізації (веб-камери) для встановлення контакту зі студентами. Застосовувати наочні посібники для більш ефективної передачі інформації (презентації, відео, фільми). Мова викладача має бути інтонаційно різноманітною та максимально виразною. Обов’язкова організація зворотного зв’язку зі студентами у разі виникнення технічних проблем на дистанційній платформі. Розробляти завдання, що забезпечують колективну форму роботи та дозволяють відпрацьовувати комунікативні навички в онлайн-форматі. Більш уважно ставитися до термінів виконання завдань, враховуючи специфіку дистанційного навчання. Загалом, інформаційні технології в освіті значно розширюють можливості передачі інформації, використовуючи кольорове, графічне, аудіо- та відеообладнання, мультимедійні технології. Отже, вміло застосовуючи інформаційні технології, виклачачі можуть знайти індивідуальний підхід до кожного студента, надати можливість оптимізації навчального процесу для інклюзивних верств населення, військовослужбовців, ВПО, осіб які знаходяться закордоном.