(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Сьогодні електронна комерція успішно конкурує з традиційними формами торгівлі, завдяки своїм численним перевагам у складних умовах життєдіяльності людини. Однак в практиці операцій електронної комерції існує чимало аспектів, які потребують вдосконалення, зокрема, це стосується бухгалтерського обліку та оподаткування електронної комерції. Предметом цієї статті є бухгалтерський облік та оподаткування операцій електронної комерції в Україні. Дослідження, проведене на основі нормативної, методологічної інформації, законодавчої бази України, аналізу фахової літератури, дозволило визначити етапи організації електронної комерції суб’єктом господарювання та запропонувати алгоритм її здійснення. Згідно з цим алгоритмом, відносини між учасниками операцій електронної комерції оформлюються договором, що містить вичерпну інформацію про його реалізацію. Облік операцій електронної комерції передбачає відображення створення та функціонування інтернет-магазину та розрахунків з клієнтами. Порядок обліку витрат на створення інтернет-магазину залежить від того, чи створюється він самою компанією, чи сторонньою організацією. Облік платежів в електронній комерції залежить від форми оплати (готівковий чи безготівковий розрахунок, електронні гроші) та способу доставки замовлення. Для забезпечення якісного обліку та контролю за операціями електронної комерції запропоновано до впровадження Відомість аналітичного обліку руху товарів, реалізованих в режимі онлайн, у якій зазначаються: інформація про покупця (ім’я, контакти, реквізити), дата розміщення замовлення, його зміст та вартість, програма лояльності (постійний клієнт), акційна пропозиція, рейтинг за відгуками, швидкість оплати, оптове замовлення); вартість, включаючи бонуси, спосіб оплати, спосіб доставки, дата оплати, дата відправлення.