(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
Встановлено, фінансовий контролінг є універсальною системою методів, інструментів та засобів акумуляції, опрацювання та продукування управлінської та, насамперед, фінансової інформації про різні аспекти функціонування окремих суб’єктів господарювання. Безпосередньо впровадження системи фінансового контролінгу у процесі спільної економічної діяльності між різними суб’єктами є передумовою підвищення якості управління такою діяльністю та сприяє зростанню ефективності роботи окремих господарюючих структур. Здійснено комплексний структурно-параметричний аналіз вітчизняної практики спільної діяльності, виокремлено та обґрунтовано переваги її здійснення, поглиблено методичні положення аналізу стану системи фінансового контролінгу та описано процес формування та розподілу ресурсів при створенні спільної діяльності. Обґрунтовано сутність механізму розвитку фінансового контролінгу спільної діяльності з конкретизацією його мети, функцій, задач, визначенням та конкретизацією основних принципів впровадження такого механізму, деталізацією окремих методів та інструментів активізації впровадження системи фінансового контролінгу у роботу спільних підприємств. Аналіз наукових джерел з даного питання та власні дослідження дозволили виділити інформаційні проблеми в системі фінансового контролінгу спільного підприємства та окреслити напрями їх вирішення- обробка значних обсягів інформації та обґрунтування її оптимальних обсягів в рамках інформаційної системи управління та фінансового контролінгу спілого підприємства; обмеженість та доступність інформації різними підрозділами системи управління та працівниками системи фінансового контролінгу; дублювання інформації та повторюваність даних в різних документах структурних підрозділів системи управління та фінансового контролінгу; якість та корисність інформації звітів та аналітичних записів для прийняття управлінських рішень внутрішніми і зовнішніми користувачами; ступінь обробки та якість опрацювання інформації за допомогою методів та засобів інформаційних технологій та програмних продуктів; синхронність аналізу інформації та її взаємопов’язаність в межах системи управління та відділу фінансового контролінгу спільного підприємства та інформаційних потоків кожного з учасників спільної діяльності; захист інформації та її конфіденційність з метою забезпечення безпеки фінансово-економічної інформації спільного підприємства та побудови системи захисту контролінгової інформації з метою мінімізації її розголошення та оприлюднення. Поглиблено методологічні засади функціонування такого механізму шляхом виокремлення принципів його побудови, функціонального наповнення, мети та відповідних цільових орієнтирів його реалізації, методів та відповідних до них інструментів забезпечення активного впровадження системи фінансового контролінгу в роботу для провадження спільної діяльності.