(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено інклюзивні інновації як ключовий драйвер розвитку страхового ринку України. Визначено, що інновації сприяють не лише підвищенню ефективності страхових компаній, але й забезпеченню рівного доступу до страхових послуг для всіх верств населення. Встановлено, що важливим чинником успішної реалізації інклюзивних ініціатив є ефективна маркетингова комунікація, що базується на адаптованих стратегіях, персоналізації пропозицій та інтегрованих маркетингових комунікаціях (ІМК). Аналіз досліджень дав можливість виявити, що вимірювання ефективності маркетингових кампаній дозволяє оптимізувати інструменти просування, підвищувати рівень фінансової інклюзії та вдосконалювати клієнтський досвід. Використання цифрових технологій, співпраця з громадськими організаціями та спрощення страхових процедур сприяють соціальній відповідальності бізнесу та зростанню довіри до страхових компаній. Інклюзивні інновації є не лише соціально значущими, а й відкривають нові можливості для розвитку страхового ринку.