(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2025)
У статті досліджено актуальні виклики і тенденції розвитку регіональної економіки в Україні, зокрема в умовах децентралізації та наслідків війни, що суттєво впливають на соціально-економічну ситуацію в країні. Висвітлено важливі аспекти фіскальної децентралізації, роль місцевих органів влади у формуванні ефективних стратегій розвитку регіонів, а також потребу в інтеграції національних та місцевих стратегій для забезпечення сталого економічного відновлення після бойових дій. Розкрито основні теоретичні і методологічні підходи до регіональної економіки, зокрема територіальне визначення сутності регіону та його економічної складової, а також ключові принципи стратегічного управління регіональним розвитком. Окремо акцентовано увагу на важливості розвитку регіональних кластерів, інвестиційних ініціатив і необхідності адаптації стратегій розвитку до нових реалій післявоєнного відновлення.