(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено ключові аспекти нейтралізації ризиків та загроз глобальної фінансової безпеки в сучасних умовах. Авторами визначено, що фінансова безпека є ключовим фактором стабільного економічного розвитку, створення привабливого інвестиційного середовища та збереження соціально-економічної рівноваги. Обґрунтовано, що порушення фінансової безпеки може мати серйозні наслідки для економіки країни, загрожувати її національній безпеці, економічній безпеці та безпеці інформаційного середовища. У статті проаналізовано складні взаємозв’язки національних фінансових систем у глобальному контексті, а також загрози, які виникають під час світогосподарських криз; зосереджено увагу на недооцінці ризиків в умовах воєнного стану. Авторами детально досліджено напрями забезпечення економіко-інформаційної безпеки України, враховуючи її вразливість у зв’язку із нестабільністю банківської системи, зовнішньою заборгованістю та іншими ризиками, що виникли у зв’язку із широкомасштабним вторгненням РФ в Україну починаючи із 2022 року. Автори пропонують шляхи нейтралізації вищенаведених ризиків і пропонують організаційну-економічну структуру регулювання фінансової безпеки як складової економічної безпеки, включаючи п’ять ключових рівнів. Крім того, у статті визначено основні напрямки формування антикризової стратегії України в контексті як економічної, так і інформаційної безпеки, що сприятиме безпекоорієнтованому розвитку країни в умовах глобалізації.