(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У науковому трактуванні сутності облікової політики залишаються невирішеними такі питання: специфіка облікової політики для різних організаційно-правових форм та розмірів суб’єктів господарювання, призначення облікової політики для цілей управлінського обліку. Чіткий перелік та конкретизація етапів розробки документа, наявність уніфікованої системи моделювання облікової політики, яка може бути використана особами, що розробляють такі документи, для підвищення ефективності прийняття рішень на різних рівнях. Метою дослідження є удосконалення теоретико-методичного та організаційного забезпечення процесу формування облікової політики підприємств. Для досягнення поставленої мети було вирішено низку завдань: - дослідження і розкриття визначення облікової політики та її правового супроводу; - перелік можливих факторів впливу на процес створення облікової політики; -дослідження інформаційного забезпечення облікової політики за існуючими видами обліку; - розкриття облікової політики як фактору впливу на формування фінансових результатів будь-якого бізнесу; - визначення впливу облікової політики на фінансові показники діяльності суб’єкта господарювання; - пропозиції та рекомендації щодо удосконалення облікової політики для покращення управління підприємством. Методика дослідження ґрунтується на теорії наукового пізнання, що визначає системний підхід до питань, які розглядаються у дослідженні, вивчення їх взаємозв’язку та розвитку Методи та прийоми, які використовувалися у дослідженні наступні: комплексний метод який застосовувався з метою збору, аналізу та оформлення інформації щодо дослідження літературних та законодавчих джерел; синтез, дозволяв об’єднувати та узагальнювати визначення облікової політики, яка розкриває основний зміст; табличний метод, який стосується безпосередньо до створення таблиць, що містять числові дані, текстові описи або комбінацію обох; метод моделювання, що використовувався з метою вдосконалення управлінського процесу, за допомогою використання управлінсько-інформаційної системи MIS; метод порівняння, який дозволяє обґрунтувати доцільність використання конкретного методу вибуття запасів. Наукова новизна одержаних результатів полягає у вдосконалення теоретичних, методичних та організаційних засад облікової політики суб’єкта господарювання та обґрунтовані рекомендації щодо формування Наказу про облікову політику та його використання. Одержані результати наукової роботи описують інформацію про впровадження на практиці пропозицій з удосконаленням методики формування облікової політики, її організацію та правого забезпечення.