(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті розглянуто останні тенденції в динаміці змін зовнішньоекомічної діяльності органічних виробників з урахуванням впливу військових дій на території України, а також встановлено основних імпортерів української органічної продукції у 2022 році, серед яких такі країни, як: Австрія, Велика Британія, Італія, Литва, Польща, Нідерланди, Німеччина, США, Швейцарія та Чехія. Крім того у роботі розглянуто динаміку експорту органічної продукції з України до країн-експортерів за 2022-2024 рр. та структуровано за основними видами продукції. Розглянуто міжнародні проекти з розвитку органічного виробництва та обігу органічної продукції в Україні. За підтримки Міністерства аграрної політики та у співпраці з учасниками органічного сектору та міжнародними розвитковими партнерами відбуваються різноманітні заходи з метою сприяння розвитку органічного ринку в Україні. Органічне виробництво в Україні продемонструвало стійкість до викликів війни. Встановлено, що експорт органічної продукції з України зростає, а імпорт поступово відновлюється. За перші 5 місяців 2024 року експорт органічної продукції з України становив 105 000 тон на суму 96 млн доларів США. Це на 12% більше за обсягом та на 8% за вартістю порівняно з аналогічним періодом 2023 року. Такі дані свідчать про те, що Україна зберігає динаміку зростання експорту органічної продукції. Очікується, що за підсумками 2024 року експорт органічної продукції з України сягне 300 000 тонн на суму 264 млн доларів США. Одержані результати мають значне практичне значення, оскільки дозволяють: розробити стратегії та рекомендації для підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності виробників органічної продукції; визначити основні напрямки підтримки та розвитку агропромислового сектора в умовах війни; підвищити конкурентоспроможність української органічної продукції на світовому ринку; забезпечити стабільність та зростання експорту, що сприятиме економічному розвитку країни в цілому.