(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Підкреслено ключову роль розвитку туризму на засадах сталості та виділено екологічну складову як невід’ємну частину сталого туризму. Вивчено успішні практики сталого розвитку на прикладі природоохоронних територій, міст, регіонів, країн Європейського Союзу. Встановлено напрями реалізації практик (проєктів) сталого розвитку туризму: охорона природи, управління сталим туризмом, залучення місцевої громади, співпраця з іншими громадами, розвиток місць та доступність, стале управління енергією та ресурсами, цифровізація, боротьба та адаптація до змін клімату. Визначено, що в сучасному суспільстві впровадження нових ініціатив в туризмі потребує комплексного та системного підходу із залученням різних груп стейкхолдерів, особливо резидентів регіону, адже саме резиденти відчувають негативний вплив овертуризму. Досліджено втрати сфери туризму від війни в Україні. Підкреслено, що навіть в умовах війни Україна має потенціал для реалізації європейського досвіду з розвитку сталого туризму.