(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті здійснено глибокий аналіз сутності поняття «урбанізація» та її впливу на розвиток туристичної інфраструктури. Розкрито основні аспекти взаємозв’язку між рівнем урбанізації країни та розвитком туристичної сфери, підкреслюючи, що урбанізація є важливим стимулом для формування конкурентоспроможного туристичного середовища. Проведена класифікація країн за рівнем урбанізації дозволяє виявити специфічні моделі розвитку туризму в різних регіонах світу, що мають свої унікальні характеристики та виклики. Особливу увагу приділено сучасним тенденціям урбанізації, зокрема швидкому зростанню мегаполісів, розвитку інфраструктури великих міст та інтеграції інноваційних технологій у міське середовище. У статті досліджено вплив цих процесів на туристичну галузь, включно з покращенням транспортної інфраструктури, збільшенням кількості готелів, ресторанних комплексів, культурно-розважальних та освітніх об’єктів. Автор також висвітлює позитивний вплив урбанізації на розвиток туристичної інфраструктури, зазначаючи зростання можливостей для економічного зростання, культурного обміну та міжнародної співпраці. Визначено, що ефективне управління урбанізаційними процесами сприяє формуванню сприятливих умов для залучення туристів, розширення міського простору для проведення масових заходів та підвищення загальної привабливості міських територій для туристичних потоків. У статті також окреслено рекомендації щодо оптимізації процесів урбанізації для сталого розвитку туристичної інфраструктури, підвищення комфортності перебування туристів у містах та збалансованого використання ресурсів. Розглянуто важливість екологічного підходу до розвитку інфраструктури. У процесі урбанізації часто відбувається модернізація міст, що включає впровадження інноваційних проєктів, таких як концепція «smart-city». Ці проєкти спрямовані на підвищення ефективності міської інфраструктури шляхом використання сучасних технологій, покращення комунікацій, управління транспортними потоками та створення безпечного і комфортного середовища для мешканців і туристів. Завдяки розумним системам місто може оптимізувати свої ресурси, що безпосередньо впливає на якість надання туристичних послуг та підвищує загальну привабливість міста як туристичної дестинації.