(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У статті досліджено теоретико-методологічні засади оцінювання вартості стартап-проєктів у контексті євроінтеграційних процесів. Аналізовано підходи до оцінювання стартапів в Україні та країнах ЄС, виявлено ключові відмінності та обмеження застосування традиційних методів оцінки в українських реаліях. На основі емпіричних досліджень розроблено інтегровану модель оцінювання стартап-проєктів, яка враховує специфіку українського ринку та відповідає європейським стандартам. Запропоновано методичний інструментарій, що об’єднує кількісні та якісні показники оцінки для підвищення інвестиційної привабливості стартапів на міжнародному рівні. Практичне значення результатів полягає у можливості їх використання венчурними фондами, інвестиційними компаніями та стартап-акселераторами для прийняття обґрунтованих інвестиційних рішень. Результати дослідження створюють основу для гармонізації українських та європейських підходів до оцінювання інноваційних проєктів.