(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Цифровізація значно впливає на розвиток національних економік, міжнародних відносин і тягне за собою необхідність перегляду досвіду провідних країн у галузі цифровізації ринкових відносин. У статті досліджено світовий досвід цифровізації ринкових відносин, необхідність та важливість формування стратегій розвитку цифрових технологій та державної підтримки регулювання процесів цифровізації. Розглянуто ключові напрями регулювання цифровізації ринкових відносин в США, ЄС, Японії, Китаї, Сінгапурі. Акцентовано увагу на тому, що сьогодні уряди можуть створювати надійні апаратні та програмні рішення для національної цифрової економіки за допомогою добре розроблених законів та міжнародних угод для глобальної цифрової економіки. Окреслено спільні проблеми цифровізації та перспективні напрямки. Визначено, що вирішення зазначених проблем знаходиться, перш за все, у сфері правового регулювання цифрової економіки.