(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Глобалізація суттєво впливає на розвиток ринку вина, розширюючи можливості для міжнародної торгівлі та культурного обміну. Завдяки відкритим ринкам і зниженню торговельних бар’єрів, вина з різних куточків світу стають доступними для ширшої аудиторії. Статтю присвячено аналізу глобальних тенденцій розвитку галузі виноробства в світі. Проаналізовано динаміку обсягів виробництва винограду (свіжого) та вина у світі у 2000-2023 рр.; площу виноградників; структуру світового виробництва вина (без соків і сусла) у 2023 р.; динаміку світового споживання вина у 2000-2023 р.; показники світового експорту та імпорту вина у 2023 р. за кількісним та вартісним критеріями. Виявлено загальну тенденцію до скорочення обсягів виробництва та споживання вина, що обумовлене як кліматичними умовами, так і наслідками пандемії COVID-19, глобальними змінами попиту на продовольство та зниженням рівня купівельної спроможності населення в більшості регіонів.