(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття присвячена економічній безпеці в Китайській Народній Республіці (КНР), дослідницькій діяльності у цій сфері, а також системі державного управління, законодавству та правовій системі КНР, спрямованій на забезпечення та управління економічною безпекою на різних ієрархічних рівнях. Предметом дослідження є Конституція Китайської Народної Республіки, закони та підзаконні нормативно-правові акти, що відображають аспекти національної безпеки Китайської Народної Республіки, проведені китайськими вченими з економічної безпеки Китаю. Об’єктом дослідження є поняття та концепція економічної безпеки в науковій сфері в Китаї, закономірності та тенденції розвитку суспільних відносин, що складаються в КНР у процесі забезпечення національної безпеки та економічної безпеки країни. Автор детально розглядає такі аспекти теми, як різні підходи до концепції економічної безпеки серед китайських дослідників, складові загальної системи економічної безпеки та її підсистем, а також їх взаємодії, нормативно-правові акти, що регулюють питання забезпечення національної безпеки країни. Особливу увагу приділено можливості використання результатів даного дослідження для порівняльного аналізу при здійсненні інших аналогічних досліджень. Методологічною основою є діалектичний метод пізнання, в рамках якого застосовано сукупність загальнонаукових (історичний, логічний аналіз і синтез) і конкретно-наукових (порівняльно-правовий, контент-аналіз та ін.) Методів теоретичного дослідження. Проведено та обговорено дослідження з питань національної економічної безпеки Китайської Народної Республіки, де автори розглядають концепцію економічної безпеки з різних точок зору та визначають сфери економіки та відповідні показники, які вважаються найбільш важливими та вразливими з точки зору національної безпеки. Основні висновки дослідження полягають у тому, що врахування особливостей трактування та сприйняття економічної безпеки в науковій сфері Китаю, адміністративно-правове забезпечення національної безпеки в КНР сприятиме вдосконаленню науково-дослідної та законотворчої діяльності інших країн у цій сфері, а також більш чіткому визначенню теоретичних понять та практичної діяльності у сфері економічної безпеки держави у сфері економічної безпеки держави. розв’язання спільних проблем забезпечення національної безпеки з точки зору державного управління.