(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Для розвитку будь-якої організації, і в тому числі, транспортної, та досягнення нею стратегічних і тактичних цілей, важливим є її організаційна структура. Метою дослідження є розгляд організаційної структури та зовнішніх взаємозв’язків міжнародного автомобільного вантажного перевізника, а також функцій і завдань його управлінського й іншого персоналу. Для налізу обрану одну з вітчизняних компаній, яка здійснює міжнародні автомобільні вантажні перевезення. Визначено, що компанія має лінійно-функціональну організаційну структуру управління, де лінійні ланки приймають рішення, а функціональні забезпечують їх реалізацію. Управлінцями вищого рівня, які відповідають за прийняття стратегічних управлінських рішень і формування політики компанії, є директор, фінансовий і комерційний директори. На нижньому рівні управління знаходяться керівники операційних підрозділів (керівник відділу логістики, керівник відділу експедиції та перегону транспорту, механік-інженер, завідуючий господарчої служби та відпуску пально-мастильних матеріалів), які беруть участь у бізнес-процесах компанії (наданні транспортних послуг), а також керівник сервісного підрозділу, який обслуговує управління основною діяльністю (головний бухгалтер). Особливістю організаційної структури міжнародного автомобільного вантажного перевізника є наявність двох відділів: логістики, а також експедиції та перегону транспорту. Найбільш розлогий перелік виконуваних функцій і завдань мають помічник директора, керівники і менеджери основних відділів компанії. Основною відмінністю між діяльністю відділу логістики та відділу експедиції й перегону транспорту є те, що перший надає транспортні послуги власними автомобілями компанії, а другий залучає до перевезень інші компанії-перевізники. Зовнішні організації, з якими контактує міжнародний автомобільний вантажний перевізник, можна розділити на декілька груп: контрагенти (компанії-клієнти, компанії-постачальники товарів і послуг, компанії-консультанти, експедиційні компанії, транспортні компанії), контролюючі органи (податкова служба, митна служба, інші контролюючі установи), банк.