(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Метою статті є вдосконалення моделей оцінювання вартості капіталу, як інвестиційного ресурсу та фактору виробництва, а також інструментарію оптимізації структури капіталу бізнесу. Війна потребує значних ресурсів, у тому числі й фінансових. Крім кредитних вливань міжнародними інституціями, вкрай важливо, щоб потреби України в цих ресурсах забезпечував український бізнес. Адже в умовах воєнного стану бізнесу відводиться важлива роль, котра полягає в підтриманні життєдіяльності національної економіки, яка щоденно знекровлюється війною з рф, а іноді – економічним і політичним егоїзмом сусідніх країн, котрі блокують важливі для України економічні рішення. Вижити в умовах війни, забезпечити бізнесу належний рівень прибутковості та регулярно сплачувати податки – завдання не просте. Доводиться думка, що успіх бізнесу в будь-якій галузі діяльності в складних умовах воєнного стану залежить від професіоналізму фінансових менеджерів. Запропоновано вдосконалені моделі визначення вартості капіталу, котрий залучається в економічні процеси бізнесу як інвестиційний ресурс та фактор виробництва, та інструментарій оптимізації структури капіталу підприємства, що розглянутий в логічній послідовності та ув’язці з моделлю середньозваженої вартості капіталу. Оскільки в професійному портфелі фінансових менеджерів мають використовуватися не лише розглянуті моделі управління капіталом, а й інший фінансовий інструментарій, саме цьому присвячуватимуться подальші дослідження.