(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Стаття містить твердження, що води Світового океану є не лише прилистком для чисельних різновидів корисної флори й фауни, середовищем, в якому здійснюють вантажні та пасажирські перевезення. Наголошено, що у водах Світового океану перебувають економічні ресурси з різним рівнем концентрації. Залежно від неї в багатьох прибережних країнах налагоджено видобуток певних матеріалів. На підкріплення цього твердження наведено приклади досліджень, результати яких відкрили можливості використання мінеральних ресурсів та генерування енергії з використанням вод Світового океану. Більшість з них доведена до рівня практичного застосування бізнесом. Усе це засвідчує, що нехтування економічними ресурсами морської води або занадто обмежені уявлення про її залучення у господарський обіг має бути змінені й найшвидше. Викладено бачення щодо умов, створення яких могло б надолужити те, що вже втрачено, але не остаточно. Йдеться про їх економічну, екологічну та адміністративну складові.