(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Метою дослідження є проаналізувати показники розвитку фінтех-ринку в Україні та побудувати прогнозні трендові моделі кількості створених у 2023 р. фінтех-компаній. Для проведення дослідження використано методи аналізу та екстраполяції трендів. Перелічено фактори впливу на активний розвиток фінансових технологій в Україні, а також основні проблеми у розвитку фінтеху. Вказано на зміни регуляторного характеру в 2022 р., які відкрили можливості для подальшого розвитку фінтех-ринку України. Наведено показники динаміки створення вітчизняних фінтех-компаній упродовж 2012–2022 рр. Визначено, що пік реєстрації компаній припав на 2018 р. (39 організацій), після якого спостерігалося щорічне зниження показника. Проаналізовано розподіл фінтех-компаній за сферами діяльності. Отримано, що в 2023 р. найбільші частки (понад 10 %) належали сферам технологій та інфраструктури, платежів / грошових переказів, особистого та споживчого кредитування. Відмічено, що значного розвитку набула регуляторна сфера, частка якої зросла з 1 % у 2021 р. до 7 % у 2023 р. Проаналізовано джерела фінансування фінтех-компаній у 2023 р. Визначено, що більшість компаній здійснює свою діяльність за рахунок власних коштів (66 %), приватних інвесторів (15 %) і венчурних фондів (5 %). Досліджено спектр технологій, використовуваних українськими фінтех-компаніями. Виявлено, що найпоширенішими технологіями є інтерфейс прикладного програмування АРІ (24 %), хмарні сервіси (13 %) та чат-боти (12 %). Для прогнозування кількості створених в Україні в 2023 р. фінтех-компаній побудовано п’ять трендових моделей: експоненційну вигляду , лінійну вигляду , логарифмічну вигляду , поліноміальну вигляду , степеневу вигляду . Отримано, що найбільшу імовірність справдження має поліноміальна модель, величина достовірності апроксимації якої становить 0,7179. Згідно неї кількість зареєстрованих у 2023 р. фінтех-компаній набуде від’ємного значення. Відзначено, що відкритість українців до діджиталізації є основним фактором успішного використання фінансових технологій в Україні в майбутньому.