(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті здійснено аналіз угод ЄС про вільну торгівлю. Визначено, що угоди про вільну торгівлю є дієвим інструментом економічної дипломатії. Авторами використано Scatter plot модель та здійснено регресійний аналіз для визначення яка зона вільної торгівлі (ЄС-Канада, ЄС-Сінгапур чи ЄС-Японія) впливає на ріст ВВП ЄС. Модель дослідження підтверджує позитивний зв’язок між зростанням ВВП ЄС та зростанням зовнішньоторговельного обороту (ЗТО) між ЄС та Канадою, Японією. Регресійний аналіз свідчить, що 96% (ЄС-Канада) та 90% (ЄС-Японія) змін ВВП ЄС пояснюється зміною ЗТО з відповідними країнами. Доведено, що зростання ЗТО між ЄС та Канадою, ЄС та Японією позитивно впливає на ВВП Союзу, в той час, як зміни ЗТО між ЄС та Сінгапуром не впливають на стан ВВП ЄС. Зроблено висновок, що угоди про вільну торгівлю сприяють розвитку торгівлі ЄС з іншими країнами світу та мають позитивний вплив на зростання ВВП Союзу.