(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
В Україні існують значні відмінності між галузевим районуванням і схемами планування територій розвитку рекреації і туризму. Принципи, закладені при проведенні галузевого рекреаційно-туристичного районування, не завжди узгоджуються з нормативно-правовими актами, спрямованими на регулювання системи просторового планування. Наявні результати наукових, науково-прикладних досліджень свідчать про суттєвий рекреаційно-туристичний потенціал нашої країни, який формується всіма наявними природними, історичними, культурними та соціально-економічними ресурсами. Сьогодні актуальними є формування рекреаційних, туристичних, санаторно-курортних просторів з метою ефективного та раціонального природокористування; розробка шляхів дбайливого використання природних лікувально-рекреаційних ресурсів шляхом проєктування зон розвитку туризму та курортів; розробка конкурентоспроможного національного та регіонального туристичного продукту. Під час проведення дослідження застосовувались такі методи наукового пізнання: теоретичне узагальнення, факторний аналіз, економіко-математичне моделювання, графічний, аналітичний, статистичний метод. Запропоновано методологію оцінки рівня туристично-рекреаційного привабливості території на основі врахування десяти критеріїв, інтерпретація яких здійснюється за відповідною шкалою. Методологія відрізняється достатньою простотою, економічністю, високою інформаційною ємністю, заснована на використанні загальнодоступних відкритих статистичних даних. Визначено, що, незважаючи на те, що Дніпропетровська область є геополітично і геокультурно значущим регіоном, великим транспортно-транзитним вузлом, територією, яка має значні запаси природних ресурсів, її розрахований рівень туристично-рекреаційної привабливості відповідає середньому рівню. Це свідчить про недостатнє використання наявного туристично-рекреаційного потенціалу. Брендинг регіону запропоновано проводити на основі концепції збереження козацьких традицій, природо-ресурсного потенціалу та на засадах сталого розвитку.