(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Прогресивний та доволі стрімкий розвиток електронної торгівлі за останнє десятиліття став однією з найбільш помітних змін у суспільстві. Сьогодні в Україні діє багато вітчизняних та іноземних інтернет-магазинів, що дозволяє споживачам мати широкий вибір та знайти оптимальну ціну на потрібний товар. Сьогодні електронна комерція в Україні є досить розвиненою і має хороший потенціал для подальшого зростання, вирішуючи багато проблем, які були притаманні роздрібній торгівлі, але натомість створює нові, які потребують уваги. У статті наведено та проаналізовано основні показники, що характеризують поточний стан ринку електронної комерції, зроблені висновки. Визначено та охарактеризовано основні проблеми вітчизняної інтернет-торгівлі. Основними проблемами в нашій країні, які гальмують розвиток інтернет-бізнесу, є: не дуже висока платоспроможність та рівень життя населення, низький розвиток законодавчої бази, недостатній рівень комп’ютерної грамотності, впровадження інноваційних методів оплати тощо. Існують також проблеми у побудові та використанні якісної системи управління, окремих елементів системи бухгалтерського обліку, документації та оподаткування інтернет-магазинів. Розглянуто переваги, недоліки, слабкі та сильні сторони через SWOT-аналіз інтернет-бізнесу та запропоновано деякі рекомендації щодо його вдосконалення. Так, було запропоновано низку рекомендацій, що дозволять підвищити рівень розповсюдження інтернет-торгівлі в Україні. Основними напрямами стимулювання розвитку електронної комерції можна вважати гармонізацію правових норм, забезпечення правового захисту суб’єктів електронної комерції, усунення бар’єрів для розвитку міжнародного електронного бізнесу, розбудову інфраструктури ринку електронної комерції. Стаття буде корисною для фахівців у сфері інтернет-маркетингу, підприємців, економістів та науковців, які займаються дослідженням попиту на ринку, викладачів та студентів вищих навчальних закладів.