(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Метою дослідження є обґрунтування порядку та доцільності використання ряду методик, що базуються на концепції управління вартістю, при оцінюванні бізнесу в сучасних реаліях. Доведено, що технології оцінювання вартості бізнесу в сучасному світі стали інструментом для побудови високоефективної системи управління, спрямованої на підвищення вартості підприємства, максимізацію прибутковості діяльності, підвищення інвестиційної привабливості. Обґрунтовано, що базовою парадигмою розвитку бізнесу правомірно визначена концепція вартості. Адже в сучасних нестабільних економічних умовах саме вартість є одним із критеріїв ефективності діяльності суб’єкта господарювання, стійкості до зовнішніх та внутрішніх загроз, конкурентоспроможності та дає реалістичне уявлення про потенційні можливості підприємства. На основі порівняльної характеристики сучасних підходів до оцінки вартості бізнесу з позицій прийняття рішень щодо інтеграційних процесів доведено, що більшість з методик неможливо або досить складно використовувати для оцінювання вартості бізнесу в Україні через відсутність розвиненого ринку купівлі-продажу підприємств, об’єктивної інформації щодо їх діяльності, нерозвиненість фондового ринку. Водночас встановлено, що ряд економістів світового рівня у своїх дослідженнях доводять, що вартість підприємства залежить від його здатності генерувати прибуток. Тому значного поширення набула концепція економічного прибутку EVA (Economic Value Added). У дослідженні розглянуто порядок та особливості застосування даної методики оцінювання вартості бізнесу. Іншим підходом, який набув поширення у вітчизняній практиці та ґрунтується на положенні, що вартість бізнесу безпосередньо залежить від рівня ефективності використання ресурсів підприємства, є система інтегрального аналізу DuРont. У дослідженні охарактеризовано та представлено схематичну модель застосування методики у процесі оцінювання вартості бізнесу. Доведено необхідність проведення оцінювання вартості бізнесу, в тому числі з використанням окреслених методичних підходів, оскільки в умовах економічної нестабільності ринкова вартість виступає головним індикатором, який дозволить приймати більш обґрунтовані рішення щодо підтримання ефективного функціонування суб’єкта господарювання з боку власників, менеджерів та інвесторів.