(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті розглядається сутність та значення еко-інновацій для України у 2023 році. Також охарактеризовано їхні різновиди (технічні, соціальні та інституційні еко-інновації) з метою в подальшого вдалого їх впровадження та використання в різних сферах діяльності. Основною причиною актуальності даного питання стала шкода, яку завдало довкіллю внаслідок руйнівного впливу військових дій країни-агресора, тому існує є нагальна необхідність екологізації виробничих потужностей підприємств. Великих збитків зазнала харчова галузь, наприклад, зникло зовсім або зменшилося виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів. Тільки в Київській області було втрачено п’яту частину складських площ, а це близько 364 тисяч квадратних метрів, включаючи офісні приміщення та інші будівлі на території комплексів. З цих причин охарактеризовано рівень доступності еко-інновацій у зарубіжних країнах, таких як: Франція, Німеччина, Чехія на період 2013-2022 рр., та їх структурні складові показники (матеріало- та водопродуктивність, зайнятість у сфері охорони навколишнього середовища, ресурсів управління та сертифікації). Досліджено елементи Глобального індексу інновацій (GII) та динаміку його розвитку в Україні на період 2018-2022 рр. Розглянуто та проаналізовано екологічні інновації на прикладі удосконалення власної упаковки американської транснаціональної компанії Mondelez international у Чеській Республіці для подолання наслідків економічних кризових процесів. Надано рекомендації українським підприємствам для поліпшення екологічної ситуації на виробництві такі як: скористання технологією використання опалого листя та переробленого волокна для виготовлення паперу від компанії Releaf, участь в освітньо-грантовій програмі «Соціальні інновації громад» та на краудфандингових платформах (Моє місто, Спільнокошт, КУБ, Na-Starte, Kickstarter), залучення грантових зарубіжних програм, венчурного капіталу (фонди AVentures Capital, Noosphere Venture Partners) і банківських кредитів, пов’язаних з фінансуванням інноваційної діяльності підприємств України.