(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
Обґрунтовано пріоритетність застосування захисного підходу до забезпечення соціально-економічної безпеки держави в умовах воєнного стану, імперативним поняттям якого є «загроза». Визначено сутність загроз соціально-економічній безпеці держави. Встановлено діалектику взаємозв’язку викликів, ризиків і загроз як основних чинників безпеки. Доведено пріоритетність моніторингу загроз економічній безпеці України у соціальній сфері в умовах війни та зростаючого впливу глобальних викликів. Виявлено системні загрози у соціальній сфері на основі індикаторного підходу з використанням методу порівняльного й трендового аналізу. Ідентифіковано виклики та загрози соціально-економічній безпеці України в умовах воєнного стану. Проаналізовано загрози з максимальним рівнем впливу, серед яких падіння життєвого рівня й зубожіння населення через стрімке падіння купівельної спроможності; зростання безробіття внаслідок падіння ділової активності; відтік населення і втрата постійної роботи через міграційну кризу. Доведено необхідність формування дієвого механізму забезпечення соціально-економічної безпеки держави виходячи з концептів захисного і стійкісного підходу на основі мінімізації негативного впливу загроз.