(untitled) (Економіка і регіон/ Economics and region, 2023)
У статті досліджено особливості та тенденції розвитку медичного туризму в Туреччині в умовах глобалізації медичного простору, а також в контексті імплементації даного досвіду в Україні. Проаналізовано сучасний стан, організаційні аспекти функціонування медичного туризму в Туреччині, як перспективного напряму туризму в Україні. Незважаючи на проведення бойових дій та анексію території, в Україні існує можливість розвитку туристичної галузі, що можна побачити під час дослідження світових тенденцій, а саме Туреччини, яка в останні роки страждає від терористичних та військових загроз. Туреччина є досить розвинутою туристичною країною із значними ресурсами та численними туристичними об’єктами й комплексами. Її керівництво намагається постійно нарощувати туристичний потенціал усіх регіонів держави завдяки пошуку нових стратегій туристичного та економічного розвитку території із залученням як вітчизняного капіталу, так і європейського. В сучасних умовах політико-економічного розвитку та епідеміологічної кризи Туреччина шукає нові шляхи виходу для стабілізації в туристичній сфері та виходу неї на світовий ринок. Вона має гарні передумови для розвитку нових і перспективних туристичних галузей обслуговування, які можуть притягувати значні потоки іноземних туристів. Туреччина входить до ТОП-10 лідерів медичного туризму за версією Medical Tourism Index [10]: щороку 750 тисяч іноземних пацієнтів обирають місцеві клініки. В Україні є напрацьована база і наявний потенціал у розвитку медичного туризму, проте залишаються невирішеними проблеми, які його гальмують. Системі медичного туризму потрібна реорганізація, для цього слід створити ефективну модель маркетингової політики в охороні здоров’я, покращити матеріальну базу та впровадити сучасні медичні технології, змінити законодавство, проходити міжнародні сертифікації, налагоджувати сервіс і покращити якість послуг. Отже, ефективний розвиток ринку медичного туризму не можна забезпечити без вирішення економічних, політичних, соціальних питань, реорганізації всієї системи надання медичної допомоги, зміни структури медичної освіти. Проведене дослідження підтвердило, що розвиток медичного туризму є перспективним сегментом конкурентного позиціонування медичної галузі в глобальному середовищі.