(untitled) (Economics and region, 2019)
Бюджетна безпека держави обумовлюється низкою детермінантів, які визначають зміст, структуру та рівень її забезпечення. Визначено, що визначальними фактами забезпечення державного бюджету є фактори, загрози як екзогенного, так і ендогенного походження, а також причинно-наслідкові зв’язки, які прямо чи опосередковано визначають його рівень та складність процесів його забезпечення.Запропоновано перелік основних детермінант, що впливають на забезпечення бюджетної безпеки держави з урахуванням процесів глобалізації, конструктивного / руйнівного впливу факторів та загроз. Зазначається, що систематичним елементом забезпечення державного бюджету є державний бюджет, який є багатогранним поняттям. Бюджет як інструмент державної політики відіграє ключову роль у забезпеченні соціально-економічного розвитку держави, реалізації її національних інтересів, а саме на обсяг та структуру дохідної та видаткової частини бюджету впливають на функціонування всіх галузей економіка.Обґрунтовується необхідність забезпечення бюджетної безпеки як складової соціально-економічного розвитку та передумовою здійснення ефективної державної фінансово-економічної політики як основи досягнення національних економічних інтересів держави.Систематизовано основні детермінанти впливу на бюджетну безпеку держави з урахуванням глобалізаційних процесів та багатокритерії існуючих факторів та загроз як екзогенного, так і ендогенного походження.