Зміцнення енергетичної безпеки України - Hlushko, Alina (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
У рамках проведеного дослідження була проаналізована сучасна ситуація в Україні в контексті енергетичної безпеки, що виявила низку критичних факторів, які негативно впливають на енергетичну незалежність країни. По-перше, Україні притаманна значна залежність від імпортованих енергоресурсів, зокрема газу, вугілля та нафтопродуктів. В умовах збройної агресії з боку росії даний аспект набуває особливої актуальності, оскільки впливає на стабільність енергетичних поставок і контроль цін на енергію. По-друге, наявність надмірних транзитних потужностей є ще одним серйозним викликом для енергетичної безпеки. Їх недостатнє використання знижує економічну ефективність газотранспортної системи, що підриває позицію України як ключової транзитної держави. У цьому контексті важливим є модернізація інфраструктури та активізація співпраці з європейськими партнерами для підвищення ефективності транзиту. По-третє, недостатній рівень енергоефективності національної економіки, відображений у високій енергоємності ВВП, свідчить про неефективне використання енергетичних ресурсів. Це обумовлює підвищену енергетичну залежність та негативно впливає на конкурентоспроможність України на міжнародному ринку. У зв’язку з цим, впровадження інноваційних технологій і енергозберігаючих практик є критично важливими для підвищення енергоефективності. Основним завданням у зміцненні енергетичної безпеки України в умовах викликів і загроз воєнного стану визначено забезпечення стабільного виробництва та використання енергії для підтримки економічного зростання та покращення якості життя населення. Обґрунтовано, що для досягнення енергетичної незалежності Україні необхідно впроваджувати комплексний підхід, який включає диверсифікацію джерел енергії, модернізацію інфраструктури, в тому числі на основі цифрових технологій, децентралізацію енергетичних систем, підвищення енергоефективності та активну співпрацю з міжнародними партнерами. Це дозволить Україні зміцнити енергетичну безпеку та підвищити рівень енергетичної незалежності.