Особливості інвестиційної діяльності в національній економіці Польщі - Ринейська, Людмила Сергіївна; Житник, Владислав Олександрович; Передерій, Валентина Анатоліївна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Обґрунтовано думку, що сталий розвиток економіки будь-якої країни можливий лише за умови її ефективного інвестування. Успішність інвестиційної діяльності залежить від багатьох факторів, у тому числі від об’єктивної оцінки стану національної економіки та її потенціалу, правильного визначення пріоритетів інвестування та вибору ефективних механізмів його реалізації. Не менш важливим є питання співвідношення внутрішніх та іноземних інвестицій, необхідних для економічного розвитку окремо взятої країни. Розглянуто особливості інвестиційної діяльності в національній економіці Польщі. За досить короткий проміжок часу після виходу з колишнього соціалістичного табору й отримання незалежності ця держава сформувала ринкову економіку та, активно використовуючи внутрішні й іноземні інвестиції, значно підвищила її конкурентоспроможність. Проаналізовано позитивний досвід інвестування у реформуванні економіки Польщі та її подальшому розвиткові. Досліджено стратегічно важливу тенденцію економічної політики польського уряду щодо піднесення національної економіки завдяки розвитку потенціалу регіонів країни, проаналізовано значення інвестування у цьому процесі. Одним із напрямів державної економічної політики стало стимулювання виробництва та міжрегіональне вирівнювання економіки Польщі через спеціальні економічні зони (СЕЗ). Обґрунтовано думку, що СЕЗ стали одним з ефективних інструментів стимулювання як внутрішнього, так і іноземного інвестування. Особливу увагу приділено інноваційному спрямуванню економіки Польщі. Обґрунтовано необхідність пріоритетного інвестування інноваційного бізнесу, у тому числі стартапів. У результаті проведеного дослідження зроблено висновки стосовно особливостей розвитку інвестиційної діяльності в економіці Польщі й висловлено пропозиції щодо заходів поліпшення інвестиційного процесу, що сприятиме ефективному розвиткові національних економік (у тому числі України).