Економічна безпека підприємництва в сучасних умовах - Онищенко, Світлана Володимирівна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2019)
Увага приділяється тому, що передумовою забезпечення соціально-економічного розвитку та конкурентоспроможності вітчизняної економіки є функціонування підприємства. Проаналізовано різноманітні підходи до цього питання. Слід зазначити, що вітчизняний досвід підприємництва й історія комерційного успіху світових лідерів переконливо доводять, що підприємницька діяльність виступає одним з основних факторів, які визначають конкурентоспроможність економічних систем, у тому числі регіональної, їх розвиток та економічну безпеку. Згідно з підходом автора, економічна безпека підприємницької діяльності це сукупність зовнішніх і внутрішніх умов, за яких досягається надійний захист її економічних інтересів від впливу потенційних та реальних загроз, здатний підтримувати стабільне функціонування і стабільний розвиток. Доведено, що економічна безпека підприємства характеризується системою, котра дозволяє запобігати різним загрозам та небезпекам, захищає економічні інтереси підприємства і зберігає втрати в прийнятних межах. Досліджується система економічної безпеки підприємницької діяльності, яка створюється індивідуально для кожного суб’єкта господарювання на основі визначеної мети та завдань, а також конкурентоспроможності, ринкових переваг, галузевої сфери тощо, технічних та фінансових ресурсів, навичок та досвіду персоналу й особи, яка відповідає за економічну безпеку підприємства. Виявлено діалектику взаємодії економічної безпеки підприємства та підприємницької діяльності. Існує необхідність спрямованої політики щодо здійснення державного регулювання економічних процесів у контексті реалізації заявлених стратегій соціально-економічного розвитку країни, яка має бути насамперед спрямована на захист прав та інтересів суб’єктів господарювання від незаконних дій.