Інвестиції в зелений бізнес та сталий розвиток - Holovnia, Yuliia; Bilousko, Tamila (Економіка і регіон/ Economics and region, 2024)
Стаття присвячена дослідженню ролі інвестицій у розвиток зеленого бізнесу як важливого чинника сталого розвитку економіки України. У роботі розглянуто сутність зеленого бізнесу, який орієнтується на мінімізацію негативного впливу на навколишнє середовище через інноваційні рішення та екологічно чисті технології. Особлива увага приділяється аналізу Environmental Performance Index (EPI) для України, що дозволяє оцінити екологічну ефективність та роль інвестицій у вирішенні екологічних викликів. У статті також проаналізовано Green Growth Index (GGI), що відображає розвиток зеленої економіки в країні, зокрема, за показниками ефективності використання ресурсів, захисту природного капіталу, розвитку зелених економічних можливостей та соціальної інтеграції. Окремо розглянуто розвиток біоекономіки як складової зеленої економіки, що підвищує конкурентоспроможність на міжнародних ринках. Розглянуто фінансові інструменти для інвестування в зелений бізнес. Зроблено висновок, що інвестиції в зелений бізнес є стратегічним інструментом для досягнення сталого розвитку та покращення екологічної ефективності України в умовах глобальних викликів.