Аналіз впливу COVID-19 на економіку України - Onyshchenko, Volodymyr; Sivitska, Svitlana; Cherviak, Anna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2021)
Досліджено вплив COVID-19 на економічну ситуацію в Україні. Визначено темпи приросту захворюваності на території України й інших країн світу. Виконано аналіз та визначено соціально-економічні втрати у різних галузях економіки. Визначено перелік запроваджених карантинних заходів на території України, які мали найбільш вагомий негативний результат. Досліджено галузі економіки, котрі мали змогу продовжувати свою діяльність в умовах карантину й збільшили свої прибутки. Здійснено порівняльний аналіз прогнозованого рівня ВВП за різними джерелами інформації на наступний період. Проаналізовано експертну оцінку стану світової економіки за результатами консенсус-прогнозу та сформовано шкалу найбільших загроз для економічного відновлення в Україні. Досліджено комплекс дій з подолання кризових явищ, який складається з двох напрямів: коротко- й середньострокової перспективи. Аргументовано доцільність та аспекти впровадження кожного з напрямів. Визначено необхідність для України формування власної антикризової політики, короткострокових заходів і методів мінімізації негативних проявів пандемії, що визначать основні етапи у відновленні економічної стабільності. З метою формування актуального, дієвого та оперативного плану мінімізації впливу пандемії на економіку України було проаналізовано ключові елементи економічних і соціальних заходів країн світу, спрямованих на обмеження негативних впливів пандемії й порівняно їх із заходами, уведеними на території України.