Іпотечний кредит: оцінювання сучасного стану та впливу на розв’язання житлових проблем - Volkova, Nelia; Khamula, Kateryna (Економіка і регіон/ Economics and region, 2020)
Вдосконалення іпотечного кредитування є одним із найважливішим на сьогодні завданням у подальшому реформуванні економіки та створенні, відповідного до сучасних вимог, фінансового ринку з адекватною структурою та інституціональними складовими. У той же час, розвиток іпотечного ринку вирішує як економічні проблеми активізації й ефективного використання фінансових ресурсів, так і соціальні щодо залучення соціальних верств населення до задоволення своїх потреб через механізм фінансового ринку. Проте, низький рівень доходу населення, недоступність іпотечних кредитів у більшості банків України, кризові явища в економіці та не розробленість важелів впливу на ринку нерухомості призводять до стагнації житлового кредитування. Мета роботи полягає у розвитку теоретичних засад, методичних положень та практичних рекомендацій щодо поліпшення системи іпотечного кредитування в Україні. Узагальнено теоретичні положення стосовно сутності іпотечного кредитування, як ефективного засобу трансформації капіталу, прив’язаного до нерухомості; завдяки аналізу сучасного стану іпотечного кредитування в Україні доведено, що воно є одним з найбільш мобільних сегментів фінансового ринку, і на сьогодні кредитування нерухомості активізувалося та почало зростати, але значних масштабів іпотечного кредитування, які були до кризового періоду, на жаль, ще не досягнуто; визначено концептуальні підходи щодо посилення значення іпотечного кредиту в розв’язанні житлових проблем, що полягають у вдосконаленні системи іпотечного кредитування в Україні. Для вирішення поставлених завдань використано сукупність як спеціальних, так і загальнонаукових методів дослідження: теоретичне узагальнення, статистичний аналіз, кластерний аналіз, графічний метод.