Енергетичний сектор України: еколого-економічні особливості. - Павлик, Анатолій Володимирович; Люльов, Олексій Валентинович; Чигрин, Олена Юріївна; Пімоненко, Тетяна Володимирівна (Економіка і регіон/ Economics and region, 2018)
Стаття присвячена аналізу використанню енергетичного ресурсів в Україні. У цій статті використані українські офіційні статистичні дані. Проаналізували використання структури енергоресурсів для теплової електростанції на 2013-2017 рр. На основі результатів і методики розрахунку проаналізували обсяг викидів забруднюючих речовин в атмосферу з природного газу і вугілля. З метою реалізації еколого-орієнтованого розвитку необхідно враховувати ефективність енергоресурсів і його екологічний ефект. Результати аналізу показали, що вугілля і природний газ є основними джерелами забруднення в Україні. Помічено, що структурна частка вугілля і природного газу коливається в сезонних коливаннях. Слід підкреслити, що поширення та впровадження відновлюваних джерел енергії дозволить збільшити обсяг виробництва енергії (безпосередньо) і зменшити обсяг забруднення навколишнього середовища (опосередковано). Таким чином, одна сонячна енергостанція потужністю 10 кВт * год виробляє 10 як 200 кВт * год / рік, вона побічно замінює традиційні енергетичні ресурси. Як ми писали вище, більша частина української енергії проводилася тепловими (використовуваними вугільними і природними газами) і ядерними (як наслідок - величезними радіаційними) електростанціями. Відзначається, що в минулому році АЕС виробила понад 50% усього видобутку енергії. Це можна пояснити зменшенням обсягу поставок природного газу і збільшенням вартості вугілля. Так, аналіз динаміки використання паливних ресурсів показав, що енергетичному сектору (виробництву та споживанню) Україні притаманні сезонні коливання. З іншої сторони, результати дослідження підтверджують висунуту гіпотезу, що найбільший еко деструктивний вплив здійснюється теплоелектростанціями при виробництві енергії з кам’яного вугілля. У зв’язку з цим необхідним є заміщення виробництв, що використовують кам’яне вугілля на більш еколого-орієнтовні ресурси, у тому числі відновлювальні джерела енергії. У цьому напрямку, зміна системи екологічного оподаткування може виступати інструментом мотивації поширення відновних джерел енергії. При цьому доцільним є врахування сезонних коливань та економічну оцінку екологічного збитку від використання традиційних джерел енергії.