ЛОГІКО-СЕМАНТИЧНА МОДЕЛЬ УПРАВЛІННЯ МАРШРУТИЗАЦІЄЮ ПОТОКІВ ДАНИХ В СЕНСОРНИХ МЕРЕЖАХ

  • O. Semko
Ключові слова: конфлікт, об’єкт управління, маршрутизація, потоки даних, сенсорна мережа, варіативна топологія, система інтелектуального управління, математична модель, інтелектуальний перетворювач

Анотація

Визначені проблеми синтезу і вибору рішень щодо управління маршрутизацією потоків даних в конфліктуючих сенсорних мережах варіативної топології за умов обмежень і невизначеностей. Розглянуто підхід до створення розподіленої системи інтелектуального управління маршрутизацією в самоорганізованих сенсорних мережах на основі використання багаторівневої теоретико-множинної і математичної моделей, що визначають сутність системи інтелектуального управління об’єктом. В якості базової моделі опису маршруту передачі даних в самоорганізованій сенсорній мережі запропоновано семіотичну модель, що грунтується на формальній моделі процесів інформаційної взаємодії елементів мережі. На відміну від формальних моделей використання семіотичної моделі дозволяє в процесі ситуаційного управління змінювати усі елементи формальної моделі і формувати моделі, які відображають поточний стан мережі. При створенні розподілених самоорганізованих систем управління маршрутизацією потоків даних в сенсорних мережах варіативної топології запропоновано застосування технологій, що використовують методи логіко-лінгвістичного (семантичного) моделювання, що дозволяє якісно описувати і вивчати слабко структуровані процеси, явища і системи. Вирішення задачі синтезу і вибору рішень щодо синтезу і вибору рішень щодо стратегії управління маршрутизацією потоків даних в сенсорних мережах варіативної топології запропоновано розглядати на основі моделі конфлікту взаємодії вузлів мережі, як вирішення задачі дискретної динамічної оптимізації. Синтез і вибір рішень щодо стратегій управління маршрутизацією і вибору маршруту передачі потоку даних в мережі здійснюється у відповідності до значення функції ціни для кожного елемента мережі, що є гегелівським об’єктом, відповідно метрики мережі. Незалежно від обраної метрики мережі метою управління маршрутизацією в СМ є визначення оптимального шляху на графі, який відображає топологію сенсорної мережі. При вирішенні задачі дискретної динамічної оптимізації запропоновано в якості обмеженого ресурсу, що визначає функцію ціни, застосувати параметри, які визначають пропускну спроможність каналів зв’язку при взаємодії вузлів мереж. Канали зв’язку визначають характеристики ребер (дуг) граф-моделі сенсорної мережі варіативної топології, а вузли є елементами розподіленої системи інтелектуального управління маршрутизацією потоків даних в мережі.

Завантаження

Дані про завантаження поки що недоступні.

Посилання

1. Поспелов Д.А. Логико-лингвистические модели в системах управления. М.: Энергоиздат, 1981. 232 c.
2. Зеляновський М.Ю. і Тимченко О.В. Математичні моделі для спеціалізованих та сенсорних мереж бездротового доступу. Моделювання та інформаційні технології. Вип. 50. C. 192-200, 2009.
3. Смирнова Е.Д. Основы логической семантики: Учебное пособие. М.: Высш. шк., 1990. 144 c.
4. Семко В.В. Вирішення задачі конфлікту за методом інтегрального усікання варіантів. Телекомунікаційні та інформаційні технології, вип. №2, C. 40-50, 2015.
5. Семко О.В. і Семко В.В. «Дослідження властивостей рішення задачі конфлікту за методом інтегрального усікання варіантів,» Проблеми інформатизації та управління, вип. 2(46), рр.60-71, 2014.
6. Семко В.В., Бурячок В.Л., Толюпа С.В. і Складанний П.М. Модель управління захистом інформації в інформаційнотелекомунікаційній системі. Вісник НУ «ЛП»: Радіоелектроніка та телекомунікації, № 818. рр.151-155, 2015.
7. Семко В.В., Бурячок В.Л., Толюпа С.В. і Складанний П.М. «Ситуаційне управління доступом в інформаційнотелекомунікаційній системі,» Проблеми телекомунікацій, №2(17), рр.54-61, 2015.
8. Семко О.В. Інформаційно-телекомунікаційна система видачі медичних довідок. Актуальні проблеми забезпечення інформаційної безпеки держави. Мат. НТК 18 грудня 2014 року, рр. 96-97, 2014.
9. Семко О.В. і Ящук Д.Ю. Математична модель захищеної інформаційно-телекомунікаційної системи. Проблеми кібербезпеки інформаційно-телекомунікаційних систем: Матеріали доповідей: 10-11 березня 2016 року, рр.98-99, 2016.
Опубліковано
2018-12-13
Як цитувати
Semko O. Логіко-семантична модель управління маршрутизацією потоків даних в сенсорних мережах / O. Semko // Системи управління, навігації та зв’язку. Збірник наукових праць. – Полтава: ПНТУ, 2018. – Т. 6 (52). – С. 135-139. – doi:https://doi.org/10.26906/SUNZ.2018.6.135.
Розділ
Зв’язок, телекомунікації та радіотехніка