Феномен криптовалюти у міжнародній валютній системі.

  • Артур Анатолійович Василенко Аспірант. Маріупольський державний університет.

Анотація

УДК 336.74

 

Василенко Артур Анатолійович, аспірант. Маріупольський державний університет. Феномен криптовалюти у міжнародній валютній системі. Визначено основні передумови появи криптовалюти у міжнародній валютній системі в сучасних умовах регіоналізації світового господарства. Установлено місце криптовалюти в сучасній валютній системі країни. Розглянуто основні етапи становлення криптовалюти – від її появи у віртуальному світі до етапу валютного заміщення суверенної валюти країни. Проаналізовано визначення категорії «криптовалюта» та виявлено два основних підходи до її трактування, в одному з яких криптовалюта визнається валютою поряд із суверенною валютою країни, а в іншому розглядається як невизнаний віртуальний актив. Дано характеристику основних суб’єктів, котрі беруть участь у відносинах, пов’язаних з утворенням та використанням криптовалюти. Проведено аналогію між традиційними валютами та криптовалютою з точки зору функцій, які виконують визнані валюти в сучасній світовій валютній системі. Проаналізовано й систематизовано основні наслідки, що виникають у разі поширення використання криптовалюти для держави в цілому та для сторін, які домовилися використовувати криптовалюту між собою. Надано порівняльну характеристику профілів криптовалют з капіталізацією ринку, вищого ніж 50 мільйонів доларів. Порівняно капіталізацію провідної криптовалюти – біткоїна з капіталізацією ринків сучасних провідних світових валют. На підставі дослідження, враховуючи сучасні тенденції розвитку світового господарства, автором висунуто та обґрунтовано гіпотезу щодо віднесення феномену криптовалюти до наслідків дії відомого філософського закону «заперечення заперечення», сформульованого Г. Геґелем на початку XIX ст.

 

Ключові слова: криптовалюта, матеріальні гроші, електронні гроші, цифрова валюта, регіональна валютна інтеграція, блокчейн, майнінг, капіталізація, закон «заперечення заперечення».

 

Опубліковано
2017-06-07
Як цитувати
Василенко АртурАнатолійович Феномен криптовалюти у міжнародній валютній системі. / АртурАнатолійович Василенко // Науковий журнал «Економіка і регіон». – Полтава: ПНТУ, 2017. – Т. (3(64). – С. 95-100. – doi:https://doi.org/10.26906/EiR.2017.3(64).882.
Розділ
ГРОШІ ФІНАНСИ І КРЕДИТ